Årstidsfesterne

Årets gang og sæsonernes skiften er den naturlige rytme som vi følger og markerer med årstidsfester i  Børnehuset Akeleje. I det følgende har vi bedt en forælder prøve at beskrive, hvordan årstidsfesterne opleves for en, der lejlighedsvis er med som deltager, på sidelinjen og som publikum. 


Høstfest

Høstfesten er kulminationen på flere ugers forberedelse. Børnene har været på besøg hos bondemanden, og har høstet korn, som de efterfølgende har tærsket. Mor og Far har ikke været med, men vi får ved aftensmaden fortalt levende om hvordan tærskningen foregik. Vi har samlet æbler og gulerødder fra vores egen haven og lidt chilier fra vindueskarmen, og sendt dem med i børnehave, hvor vi ved, at de store forberedelser er gået i gang. På dagen for høstfesten klæder vi børnene ud som små landmænd (hvis de altså vil), og når vi når frem til Akeleje mødes vi i døren af bondemanden Helge. Både vi voksne og børnene ved godt, at inde i Helge gemmer Helle sig, men alligevel er det lidt som om, at bondemanden nu er kommet med til vores fest. Indenfor vimser Andrea og Olga rundt, udklædt i deres smukkeste bondekone-høstdragter. De byder os indenfor i legerummet, der i dag er omdannet til det smukkeste landskab af græskarmennesker med ører af gulerødder, Små bondehuse af kartofler, køer lavet af squash, ja – fantasien har virkelig været på overarbejde. Vi får serveret smagsprøver af hjemmebagt brød, bagt på børnenes tærskede mel med smør, som børnene har kærnet til os og mange andre spændende småretter. Når vi har hygget os sammen noget tid, går vi derfra med børn der er mætte af oplevelser, og har masser at fortælle. 


Sankt Michaelsfest

Som forældre deltager vi ikke direkte i Sankt Michaelsfesten – her må vi nøjes med at være med på sidelinjen. I ugen op til festen er fællesrummet blevet indtaget af dragen, og hver dag fortælles eventyret om Sankt Georg og dragen. Det er et spændende eventyr, fyldt med dramatik og handling, der giver inspiration til mange lege herhjemme. På festdagen går alle i skoven, hvor de får kappe på, får udleveret et sværd og en  Michaels-stjerne og bliver slået til riddere. De nyslagne riddere fejres med en rituel overrækkelse af et halvt æble, som modtages med stor alvor. Nu skal dragen så nedkæmpes, så det gode igen kan herske. Når dagen er omme får de små riddere lov til at tage Michaelsstjernen og sværdet med sig hjem, så Mor og Far kan beundre dem. I den efterfølgende weekend bliver der bekæmpet mange Mor-drager og reddet mange Far-prinsesser på legeværelset herhjemme.


Lanternefest

Når mørket og efterårskulden rigtigt er begyndt at slå igennem, er det ved at være tid til Lanternefesten. Vi voksne har på forældremødet være dygtige, og har dekoret papir med akvarel, som børnene bruger til at lave deres lanterner. Ved aftentid mødes vi i børnehaven til en kop varm æbledrik, som vi nyder i skumringen. Mens de voksne snakker med hinanden, forsvinder børnene i det skjulte, og pludselig dukker de op fra børnehaven med funklende lanterner holdt højt i vejret. De synger sange om lanternen, som lyser i mørket, og mens de langsomt vandrer rundt i børnehaven danner vi voksne espalier. Når børnene er kommet hele vejen igennem børnehaven, skifter sangen langsomt om til at handle om Morten Vægter – den gamle mand der bor i skoven med sin kone Erna. Børnenes sang bliver højere, og pludselig dukker Morten op. Han er en gammel vandringsmand, svøbt i kutte og skjult bag et viltert skæg. I den ene hånd holder han sin vandringsstok og i den anden en sæk. Morten takker os for vores sang, og fra sækkens dyb belønner os med de yndigste stjerne- og månekager. Efter nogen tid tager vi afsked med Morten, og vi følger ham med sang ud af børnehaven. Hånd i hånd i tusmørket vandrer vi stille hjemad. Det er sent – ihvertfald senere end normal sengetid, men det har været en hel speciel magisk aften. 


Adventspiral

Julen er over os, og i Akeleje markeres det med Advendtspiralen. Fællesrummet bliver lukket af, og bag døren sker der hemmelige ting. Ved hentetid bliver vi familievis vist indenfor, hvor vi ser, at hele gulvet er dækket af gran lagt ud som en stor spiral. Børnene får hver et lille lys sat i et æble, og sammen vandrer vi rundt og rundt i spiralen, til vi når centrum. Her tænder vi vores lys fra det store centrale stearinlys, og med lyset i hånden vandrer vi stille ad stien ud af spiralen igen. Undervejs finder vi det helt rigtige sted til at sætte lyset, så vores lille lys bliver en del af den store spiral. Når vi er kommet ud sætter vi os på en bænk, hvor vi med dæmpede stemmer taler og nyder stemningen og synet af de mange lys.