Er det rigtigt I ikke har noget legetøj?

Nej – vi har skam masser af legetøj, men det er rigtigt, at vores legetøj er anderledes end det, som  man finder i mange andre børnehaver. Vi stiller nemlig nogle andre krav til legetøjet, for vi mener at det er vigtigt, at det er barnets fantasi der skal bestemme legen, og ikke legetøjet. Derfor er vores legetøj ikke udformet til én bestemt type leg eller én funktion. Det er desuden vigtigt for os, at legetøjet er lavet af naturmaterialer, der giver barnet en sanseoplevelse, når det påvirkes af temperatur eller forandrer sig i hånden. Derfor er det meste af vores legetøj lavet af træ, filt, uld, metal, keramik og lignende. 


Hvilke lege leger børn i en Steiner-børnehave?

De samme lege som alle andre børn i alle andre børnehaver. De leger rollelege og klæder sig ud som riddere og prinsesser. De slås med monstre, leger superhelte og er ninjaer, de klatrer i træer og graver i sand. De laver fantasimad, som de serverer i den udendørs restaurant. De studerer myrer og insekter, kigger på fugle og træer. De fortæller historier og synger sange. De hjælper med at bage og lave mad i køkkenet eller fejer og samler æbler i haven. 


Må man godt konkurrere i en Steiner-børnehave?

Selvfølgelig må man det, men konkurrence kan have mange former. Vi prioriterer at børn lærer at agere i samspil med andre, og vores spil og legesager handler derfor mere om at lege sammen end om at vinde. Vi behøver ikke at introducere konkurrence, for alle vores børn konkurrerer allerede med sig selv. De afprøver, om de tør klatre i træer eller hoppe ned fra høje bunker, og de løber for at mærke sig selv være hurtige. Det synes vi er den bedste form for konkurrence.


Steiner – er det noget religiøst noget?

Nej bestemt ikke, og vi er heller missionerende for nogen religioner. Men det er rigtigt, at Steiner-pædagogikken bygger på den filosofiske strømning antroposofi, som mener, at mennesket i sit inderste væsen er et åndsvæsen, og at det i sin helhed består af legeme, sjæl og ånd. Derfor lever vi i en forestillingsverden med nisser og trolde, skytsengle og drager, eventyr og spiritualitet. Vores årsfester tager også udgangspunkt i netop denne forestillingsverden, når vi som riddere hjælper St. Georg med at dræbe dragen eller i vinterskumringen synger gamle Morten velkommen til lanternefesten.


Hvilke forældre vælger en Steiner-børnehave?

Alle slags forældre. Vi udvælger ikke vores forældre efter andre kriterier, end at de ønsker den type børnehave, som vi kan tilbyde. Derfor er vores forældreflok sammensat af mennesker fra alle typer erhverv, baggrund, religiøs overbevisning og livsholdning. Vi forventer selvfølgelig, at vores forældre er involverede i børnehaven, at de har lyst til at deltage i årstidsfesterne, den årlige arbejdssdag og i øvrigt har en holdning til børnehavens arbejde. 


Hvorfor ligner Børnehuset Akeleje ikke andre børnehaver?

Det korte svar er, at vi ikke er som andre børnehaver. Vi bor eksempelvis ikke i en institution, men i et rigtigt hjem indrettet med køkken / alrum, stue, førstesal med legeværelse og kontor og en kælder med toilet og garderobe. Vi bruger vores hjem, vedligeholder det selv og elsker det med alle dets skavanker. Vores udendørsområde er heller ikke en legeplads, men en have med frugttræer, buskadser, planter, gravehuller, sandbunker og grønne områder med græs og legehus. Vi er en lille børnehave og er i det daglige ikke opdelt i grupper under samling og spisning.